När du väljer matta till ditt vardagsrum är det viktigt att du anpassar storleken på mattan efter din soffa. Soffan/soffgruppen bör kunna stå helt eller delvis på mattan så att det inte finns något golv mellan mattan och soffan/soffgruppen. Detta ger en ombonad känsla och skapar en snygg inramning av soffan/soffgruppen och soffbordet. En för liten matta får rummet att se mindre ut. 

Mattan ska helst vara något bredare än soffan så att en del av mattan sticker ut på varje sida av soffan. Det är därför bra att börja med att mäta hur stor soffan är och sedan utgå från det måttet när man väljer matta. 

Har du ett stort vardagsrum med mycket plats, eller en soffa som är fristående i rummet så rekommenderar vi att välja en tillräckligt stor matta så att hela soffgruppen får plats på mattan. Detta ger en trevlig och ombonad känsla och ramar in hela soffgruppen på ett snyggt sätt. Har du en hörnsoffa så bör en matta 200x300 vara tillräcklig, men det är vanligt att välja en större matta i ett vardagsrum.

storleksguide-matta-vardagsrum

Storlek 2 sits soffa 3 sits soffa Hörn-/divansoffa
133x190 cm
Rund 160-200 cm
160x230 cm
200x300 cm
Rund 240 cm
240x340 cm
300x400 cm