Storleksguide för mattor

När du väljer matta till ditt vardagsrum är det viktigt att du anpassar storleken på mattan efter din soffa. Soffan/soffgruppen bör kunna stå helt eller delvis på mattan så att det inte finns något golv mellan mattan och soffan/soffgruppen. Detta ger en ombonad känsla och skapar en snygg inramning av soffan/soffgruppen och soffbordet. En för liten matta får rummet att se mindre ut.
storleksguide-matta-vardagsrum
storleksguide-matta-vardagsrum-2
När du ska välja matta till matsalen eller matplatsen är det två saker som är viktiga att ta hänsyn till. Det första är bordets form, mattan bör ha samma form som bordet. En rund matta för ett runt bord och en rektangulär matta för ett rektangulärt bord. Symmetrin ger ett estetiskt tilltalande utseende och låter mattan rama in matgruppen.

Det andra du bör tänka på är att ta hänsyn till både bordets bredd samt stolarna. Stolarna ska kunna stå med alla fyra benen på mattan när du sätter dig vid bordet. Detta gör att benen inte fastnar i mattkanten när man skjuter in stolen vilket minskar risken för slitage på mattan. Hellre en för stor än för liten matta. 

Nedan ser du förslag på mattstorlek för olika typer av matgrupper. Tänk dock på att olika matgrupper kan ha olika mått, det kan därför vara bra att mäta din matgrupp så att du väljer en stolek på mattan som passar dig.
storleksguide-matta-matsal
storleksguide-matta-matplats